Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2016.
okt.
25.

Felhívás

„Utazás Wittenbergbe”

Levéltár-pedagógiai foglalkozások és országos verseny a
Magyar Nemzeti Levéltár intézményeiben

A reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) valamennyi intézménye reformációs témájú levéltári órával várja az érdeklődőket két korcsoportban. Az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak, valamint középiskolás diákoknak szóló foglalkozások a jubileumi év folyamán zajlanak majd.

A levéltári órák célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a téma elsődleges forrásaival és a levéltári kutatás módszertanával. Ennek segítségével a diákok betekintést nyernek a magyarországi reformáció kialakulásának folyamatába, társadalmi és kulturális hatásába. A foglalkozások segítségével a tankönyvekből szerzett ismereteiket kreatív módon bővíthetik, kiegészíthetik.

Foglalkozásaink minden megyében és a fővárosban 2016 októberében indulnak, intézményenként változó időpontokban. Szívesen látjuk az iskolai osztályokat, szakkörök, fakultációk diákjait és tanárait, valamint hittanos csoportokat is. Részvétel bejelentkezéssel lehetséges, amelyet munkatársaink az MNL levéltáraiban fogadnak. (Az intézményenkénti névlista felhívásunk mellékletében található.)

Az egyes intézményekről honlapunk Tagintézmények menüpontja alatt találnak bővebb információkat. (Címek, telefonszámok.)

A levéltári órák a reformáció ötszáz éves évfordulója alkalmából ingyenesek.

E foglalkozások egyúttal egy országos verseny alapját is képezik. Természetesen, akik csak a foglalkozások iránt érdeklődnek és nem szeretnének versenyezni, ők is szívesen látott vendégek a levéltárakban és látogathatják a rendhagyó levéltári órákat.

Országos verseny
fődíj: utazás Wittenbergbe

Foglalkozásainkra országos verseny épül, amelynek fődíja utazás Wittenbergbe, a reformáció bölcsőjébe. 3 fős csapatok (3 fő versenyző + 1 tartalék diák) jelentkezését várjuk, általános iskola felső tagozatos és középiskolás korcsoport szerint.

Felkészítési szakasz: A csapatok részt vesznek a Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében tartott foglalkozások egyikén szerte az országban (az iskolájukhoz, lakóhelyükhöz közeli levéltárban), ahol a részvételt követően jelezhetik versenyzési szándékukat. A levéltári foglalkozásokon való részvétel feltétele a jelentkezésnek. Munkatársaink a verseny alapját képező foglalkoztató füzet és számos érdekes feladat és levéltári forrás segítségével ismertetik meg a diákokat a témával.

A további felkészüléshez online tananyag is kapcsolódik.

A versenyanyag elérhető honlapunkon, itt: http://reformacio.mnl.gov.hu/kiadvanyok_online_tananyag

A jelentkezés határideje: 2017. január 20.

Jelentkezni a levéltár-pedagógiai foglalkozások után a helyszíneken vagy e-mailben az egyes intézmények információs e-mailjein lehet.

A jelentkezéshez a következő adatokat kell megadni: a csapattagok neve, intézménye, a felkészítő tanár neve, elérhetőségek.

A foglalkozásokról érdeklődni, valamint a részvételre jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára
Információ: Nagy Dóra
nagy [dot] doraatmnl [dot] gov [dot] hu
Tel.: 42/414-313

 

 

 

CsatolmányMéret
Utazás Wittenbergbe.pdf862.22 KB
Utazás Wittenbergbe-page-001.jpg230.14 KB