Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2016.
aug.
30.

Augusztus 29-én a „Múltról mindenkinek” rendezvénysorozat keretében mutattuk be a Magyar Nemzeti Levéltár reformáció-projektjét. A rendezvény résztvevőit az MNL főigazgatója, Dr. Mikó Zsuzsanna köszöntötte.

Galéria

Az elkövetkezendő másfél évre tervezett programok megvalósításában a helyi evangélikus és református gyülekezetek segítségére is számítunk. Ezt rögzítik azok az együttműködési megállapodások, amelyeket a levéltár igazgatója, Kujbusné dr. Mecsei Éva igazgató írt alá a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye vezetőjével, Zsarnai Krisztiánnal, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség képviselőivel, dr. Kovács László Attila igazgató lelkésszel és dr. Bernáth Zoltán felügyelővel. A tervezett közös munkából kiemelést érdelem az evangélikus gyülekezet életét a 19. században végigkövető ún. Történetkönyv forráskiadása és az evangélikus anyakönyvi mutatók adatbázisba foglalására. A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség képviselőjével, Bodnár Máté lelkésszel aláírt megállapodás értelmében a levéltár a levéltár-pedagógiai foglalkozások tekintetében még szorosabbra fűzi majd a kapcsolatot a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskolával.

Az ünnepélyes aláírást követően a MNL reformáció-projektjét mutatta be Kovács Eleonóra projektvezető. Előadásában kiemelte a pályázat legfontosabb területeit, a forrásfeltárást, a forráskiadást, a közművelődést, azon belül is a levéltár-pedagógiai foglalkozásokat. A jelenlévők megismerkedhettek a projekt honlapjával is, amelyen minden fontos információ elérhető. A levéltárunk reformációval kapcsolatos munkálatait Henzsel Ágota, a projekt megyei vezetője mutatta be. Érdekes prezentációjában néhány különleges forrással szemléltette az eddigi forrásfeltárás eredményét. Nagy Dóra mb. igazgatóhelyettes a közművelődési programokat vázolta, és felhívta a figyelmet a hamarosan induló tematikus levéltár-pedagógiai foglalkozásokra, amelyekre jelentkezni a Diákoknak link alatt lehet.

A rendezvényen a felső tagozatos és gimnazista diákok számára meghirdetett „Reformáció 500” című pályázatunk eredményhirdetése is megtörtént. A zsűri tagjai Kovács Eleonóra, a MNL reformáció-projektjének vezetője, Belyus Beáta, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség Levéltárának vezetője, dr. Szabó Géza, a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott tanára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület elnöke és Henzsel Ágota főlevéltáros voltak. A csoportos diákpályázaton 1517 információt tartalmazó emlékalbum elkészítése volt a feladat. Az első helyezett csapat Csurgóról, a Csokonai Vitéz Mihály Református Általános Iskola és Gimnáziumból érkezett. Felkészítő tanáruk Szabó Zoltánné volt. A második helyezést a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola diákjai érték el Ilyés Gábor tanáruk mentorálásával. A nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola csapata Maleczki Péterné tanárnő, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Varga B. Árpád lelkész felkészítésével pályázott. A zsűri értékelése alapján ők lettek a megosztott harmadik helyezettek.

Az egyéni pályázaton a protestáns ünnepek mai ünneplésének bemutatását kértük. A legjobb esszét Rónai Krisztián Gábor, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diája írta, felkészítő tanára Dr. Murányiné Csorba Zsuzsanna volt. A második helyen a nagybereki Szász Endre Általános Iskola diákja, Lévay Mária végzett, akit tanára, Vörös Virág készített fel. A felkészítő tanárok rövid előadásban beszámoltak arról, hogyan segítették diákjaikat a pályamunkák elkészítésében.

A rendezvényt két kiállítás megnyitója zárta: a Megyei Értéktár Megyei értékek: református templomaink c. kiállítása, amelyet Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke nyitott meg és egy hónapig látogatható térítésmentesen a levéltár földszintjén. Csak a projektnyitó napján csodálhatták meg a résztvevők Kozma Péter kormánymegbízott könyvgyűjteményének néhány ritkaságát. A kiállított régi bibliákat Morauszki Szabolcs, a kormányhivatal munkatársa mutatta be.

A „Reformáció 500” diákpályázat díjazottjait még több izgalmas program is várta: a projektnyitót követően Babolcsi Andrea interaktív múzeumbemutató óráján vehettek részt a szomszédos Jósa András Múzeumban, augusztus 30-án pedig Ilyés Gábor helytörténész-tanár vezetésével kerülhettek közelebb a múlthoz a Sóstói Múzeumfaluban. Itt előadást hallgathattak meg a reformáció megyei történéseiről, majd tudásukat totón tesztelhették. A program a Nagy Dóra által tartott levéltár-ismertető órával zárult.

 

A rendezvény támogatója a Reformációs Emlékbizottság volt.

Hírek, tudósítások a rendezvényről

 

Kölcsey Televízió

szon.hu

www.kelet.hu

Kelet-Magyarország

http://reformacio2017.hu/index.php/2016/09/12/szabolcs_szatmar_bereg_megye_is_csatlakozott/