Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2016.
ápr.
4.

Az "Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből" című sorozatunk április 4-i programján dr. Kenyeres Istvánnal, a BFL főigazgatójával pályájáról, tudományos munkáiról, levéltáros feladatairól Kujbusné Mecsei Éva beszélgetett. 

Galéria

Hogyan és miért lesz egy sok minden iránt érdeklődő fiatalból levéltáros? Mert volt, aki úgy gondolta, hogy nem filozófusnak való, mert az egyetem előtt megismerte a múzeum mellett a levéltárat is, és mert úgy tudta, hogy az ELTE levéltár szaka magas szintű képzést ad.

Egyetemi oktatói kutatásra inspirálták, a megírt dolgozatok pedig szilárd alapot jelentettek a későbbi tudományos munkájához, disszertációja megírásához és számos tanulmány, forrásközlés megjelentetéséhez. A 16. századi kamarai uradalmak igazgatását és gazdálkodását a Magyar Országos Levéltárban és a bécsi levéltárakban kutatta. A vizsgálódásban olyan tudós témavezetői voltak, mint Ágoston Gábor és Gecsényi Lajos. Már az egyetemi évek alatt is dolgozott Budapest Főváros Levéltárában, ahova az akkori igazgató, Varga László hívta. Az osztályvezetői, főosztályvezetői feladatok után lett tudományos-szakmai főigazgató-helyettes, majd főigazgató. Hosszú levéltárosi munkája során megtapasztalta a levéltár paradigmaváltását, az informatika térnyerését, a feldolgozási és közlési módszerek változását, a közművelődés fontosságát. A régi értékek és tudásanyag megismerése, megőrzése mellett a szükséges lépéstartásra, korunk követelményeinek megfelelően az adatbázisok építésére, a nemzetközi szabványoknak megfelelő segédletek készítésére oktatja óraadóként az ELTE-n és a BME-n is hallgatóit.    

A legnagyobb városi levéltár főigazgatójaként, a levéltárosok szakmai bizottságainak, egyesületeinek vezetőségi tagjaként, a a levéltárügy egyik meghatározójaként fontosnak tartja a külföldi kapcsolatokat, közte a Kárpátaljai Állami Levéltár őrizetben lévő beregi, ungi, ugocsai iratok megmentését.

Kenyeres István nemcsak sikeres vezető, szakmai munkájának köszönhetően ismert és elismert levéltáros, hanem példás férj és apa is. Levéltáros feleségével három kedves gyermeket nevelnek. Kívánunk neki további sikereket és családi boldogságot!

Sajtómegjelenés: Kelet Magyarország, 2016. április 5.

A rendezvényt az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma támogatta és a Nyitott Levéltárak programsorozat részeként valósult meg.Utolsó frissítés: 2021.01.20. szerda, 16:42