Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2015.
aug.
25.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtára biztosított helyet Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből sorozatunk 2015. augusztus 24-i rendezvényének, amelyen a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely 300 éves évfordulója alkalmából a görögkatolikus történeti emlékekről tudhattak meg érdekességeket a résztvevők.

Galéria

A beszélgetés során Terdik Szilveszter, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze, a Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport tagja a görögkatolikus egyházművészeti értékekkel ismertette meg a nagy számú hallgatóságot, bepillantást nyújtva a görögkatolikus templomok, illetve kiemelten az ikonosztázok történetébe és szerepébe, valamint a máriapócsi kegyhely történetét gazdagító beregszászi kutatásokba. Az egyházművészeti emlékek feltárása kiemelt a Kutatócsoport programjában. Eredményeiket számos szép kötet teszi közkinccsé. Ezekre a könyvekre is ráirányítva a hallgatóság figyelmét Terdik Szilveszter bemutatta a Kutatócsoport legújabb munkáját, a Görögkatolikus papok történeti névtára című kötetet, amely Véghseő Tamás rektor szerkesztésében jelent meg. A nyomdából alig néhány napja kijött könyv egyedülálló vállalkozás, mivel ilyen sematizmus mindezidáig nem készült. A könyv tartalmazza az egyházmegye területén 1950-ig felszentelt papok rövid életrajzát, feltüntetve a tisztelendő asszonyok és a gyermekek neveit is. A névtár nemcsak a papcsaládok leszármazottai számára értékes, de további történeti kutatások kiindulópontjaként is szolgálhat.

A délután házigazdája Henzsel Ágota főlevéltáros volt. 

Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből c. sorozatunk támogatója  Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma:

Sajtó:Utolsó frissítés: 2020.01.17. péntek, 15:33