Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2015.
ápr.
20.

 

 

 

Az Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből című programsorozatunk április 20-i rendezvényén Dr. Dáné Veronkával, a Debreceni Egyetem oktatójának szakmai életútjával, munkáival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Galéria

A történész fő kutatási területe Erdély fejedelemségkori jog-, társadalom- és intézménytörténete. 2006-ban jelent meg első önálló kötete, amelyben Torda vármegye 17. századi bíráskodását mutatja be. Ez a munka hiánypótló, mivel az erdélyi kormányzattörténet középszintű szerveinek, a vármegyéknek a működéséről alig tud valamit  a történettudomány, eddig csupán elvétve jelent meg a témáról egy-egy résztanulmány.

Dáné Veronka a kolozsvári református levéltár könyv- és irattárosaként, majd egyetemi oktatóként is fontos feladatának tekinti a forrásfeltárást és -közlést. Ennek eredményeként születtek meg a Torda vármegye jegyzőkönyveit közreadó kötetek is, amelyek a peres ügyek mellett bőven tartalmaznak érdekes és részletes adatokat a hétköznapi életre vonatkozóan is.

A Nagy Dóra levéltáros által vezetett jó hangulatú beszélgetés során szó esett Dáné Veronka történészi munkáját meghatározó, segítő tanárairól, példaképeiről, így Jakó Zsigmondról, Kiss Andrásról, Sipos Gáborról, valamint az erdélyi történetírás köré szerveződő kutatócsoportokról, illetve a főbb kutatási irányvonalakról.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Sajtómegjelenések:Utolsó frissítés: 2020.05.27. szerda, 10:38