Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2015.
márc.
10.
A most induló Domináns nők a történelemben sorozatunkban a nőnaphoz kapcsolódóan március 9-én egy rendkívüli nőről, a 17. században élt Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszonyról hallhattak előadást a levéltárba látogatók.
A rendezvény nyitányaként régi kutatónk és helytörténeti pályázatunk örökös elnöke, dr. Sallai József és kollégánk, Andrikó Gergely köszöntötte a jelenlévő hölgyeket, majd a levéltár férfi munkatársai jelképes ajándékot nyújtottak át a hölgyvendégeknek. Ezt követően Nagy Dóra levéltáros mutatta be Bornemissza Annát, aki I. Apafi Mihály feleségeként 1661-től 1688-ban bekövetkezett haláláig volt Erdély első asszonya. A klasszikus női szerepeken (feleség, anya) túl gyógyító nagyasszonyként és patrónaként is tevékenykedett. Erdély fejedelemasszonyaként nemcsak a reprezentáció volt a feladata, de az ő kezében összpontosult a gazdaság, az udvartartás irányítása, valamint a közügyekből és a diplomáciai munkából is aktívan kivette a részét.
 Utolsó frissítés: 2020.05.27. szerda, 10:38