Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2014.
dec.
31.

2014. 12. 30.
MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI LEVÉLTÁRA

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„MÚLTBAN KUTATVA, JELENBEN MUTATVA” ISKOLABARÁT INFRASTRUKTÚRAFEJLESZTÉS NYÍREGYHÁZÁN A LEVÉLTÁRBAN

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 47 152 839 Ft-os támogatása a megyei levéltár Nyíregyháza, Széchenyi utca 4. szám alatti központi épületében az intézmény iskolabarát fejlesztésének és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális hátterét erősítette meg. A TIOP-1.2.2-11/1-2012-0039 azonosítószámú, Múltban kutatva, jelenben mutatva című, 2013 júliusától 2014. december végéig tartó projekt lehetővé teszi a mai kor igényeinek megfelelően kialakított oktatóterekben és virtuális pontokon az infotechnikai és kreatív eszközök használatával a változatos, interaktív levéltári foglalkozásokat. A speciális eszközöknek köszönhetően a más képességekkel élők is bekapcsolódhatnak a programokba. Az épület átalakítása, az eszközök fejlesztése az energiatakarékosság és a környezetbarát megoldások szem előtt tartásával történt. A projektnek köszönhetően valóságosan és virtuálisan mind több diák kerülhet közelebb a levéltár által őrzött írott forrásokhoz és ezáltal a történelemhez.

A levéltárban kialakított modern oktatóterek és az informatikai infrastruktúra hatékonyan segítheti az iskolán kívüli történelemoktatást. A kreatív levéltár-pedagógiai foglalkozások ráirányítják a 10-18 éves diákok figyelmét az írott források jellemzőire, sajátosságaira, felhasználásuk fontosságára. A levéltár épületének
különböző szintjein 178 m2 -en, az összesen 75 fő befogadására alkalmas három oktatótérben és három virtuális ponton nyílik lehetőség a múlt modern technikai eszközökkel való megismerésére. A földszinti Családtörténeti kutatóbázisban a genealógia rejtelmeibe pillanthatnak be a tanulók, és a virtuális ponton a többfunkciós informatikai eszközökkel el is készíthetik saját családfájukat, címerüket. A foglalkozásokon az akadálymentesítés, a speciális eszközök és programok révén a fogyatékkal élők is részt tudnak venni. A 2.emeleten a helyi értékek különböző módon történő bemutatására nyílik mód. A források feltárását és feldolgozását 30 fő is végezheti a kutatóműhelyben. A 4. emeleti oktatótérben valósulhatnak meg a „Vissza a múltba!” történelmi foglalkozások, amelyeken a diákok pecsétet, történelmi illusztrációkat készíthetnek. 

A hőszigetelt, új padlóburkolattal ellátott és energiatakarékos, környezetbarát világító berendezésekkel felszerelt terek megfelelő kihasználását szolgálják a mobilbútorok. A projektben kialakított látogatóirányítási és tájékoztatási rendszert infokommunikációs akadálymentesítés teszi teljessé.