Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2014.
dec.
8.

Az előadók

A Jósa András Múzeum adott helyet a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára legutóbbi rendezvényének, amelyen Debrecen és Nyíregyháza 1944-es bombázásairól hallgathattak meg az érdeklődők előadásokat.
Galéria

Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója a Debrecent 1944. június 2-án ért első légitámadásról számolt be rendkívül változatos formában és különböző forrásokkal gazdagon illusztrált előadásban. Önálló kutatási eredményeinek közlése mellett esszenciáját adta a hadtörténészek körében a támadásról kialakult elméleteknek, felfogásoknak. Széles forrásbázisra és szakirodalomra épülő előadása teljes képet adott az amerikai légierő debreceni pályaudvar elleni támadásáról, valamint a bombázókat kísérő vadászok által végrehajtott akcióról, amelynek célja – vélhetően – kizárólag a lakosság megfélemlítése volt.

Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója, a néhány hónappal később, szeptember 6-án a nyíregyházi pályaudvar ellen, szintén az amerikai légierő által végrehajtott bombázás eseményeiről, a támadás következményeiről számolt be. Az általa feltárt forrásokra épülő előadásában a tőle megszokott szakértelemmel, szakmai tudással helyezte el a Nyíregyháza ellen végrehajtott akciót a keleti front hadműveleteinek rendszerében. Városunk múzeumának igazgatója nem először és biztosan nem utoljára gazdagította úttörő had- és várostörténeti kutatásainak eredményeivel a közönséget. Annak ellenére, hogy a támadással kapcsolatos dokumentumok száma igencsak véges, mégis sikerült dr. Bene Jánosnak egy bőségesen adatolt, a bombázásról teljes képet adó előadást tartania, amelynek rövidített változata az érdeklődők számára a Városvédő Füzetek 29. számában, Nyíregyháza tragikus napja címmel megjelent, így a szélesebb közönség számára is elérhető.

Az előadásokat Csobán Enikő kolléganőnk által felolvasott visszaemlékezés részletek vezették be, a bombázáskor Debrecenben gyermekeskedő Záborszkyné Balogh Rékáé és Margócsy Józsefnéé, aki felnőttként, Nyíregyházán tapasztalta meg a légitámadás  gyötrelmeit.

Sajtó:

A rendezvény fő támogatója volt: 

 Utolsó frissítés: 2021.01.13. szerda, 07:33