Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2014.
nov.
25.

2014. november 24-én sokan jöttek el a 11 órakor kezdődő levéltár-történeti délelőttre, ahol egykori helytörténeti szaktanácsadónkra, az elmúlt évben elhunyt dr. Margócsy Józsefre emlékeztünk az NKA által támogatott Arcok és könyvek a történettudomány köréből sorozatunk keretében.

Jocó bácsi tanári pályáját, főiskolai főigazgatói tevékenységét követően nyugdíjasként került a levéltárba és töltött velünk 30 évet. Henzsel Ágota meleg hangon idézte vissza a közös emlékeket, felvillantva néhány kedves fotót is. A Margócsy család kiemelkedő szerepet töltött be a város életében, hiszen sokan pedagógusként tevékenykedtek, sőt írogattak. Kisebb-nagyobb munkáik leginkább a helyi sajtó hasábjain jelentek meg. A családi hagyaték írásos dokumentumai a levéltárba, a tárgyi emlékei a múzeumba, kerültek, míg a könyvek a könyvtárat, a Kossuth Gimnáziumot érintő része pedig az iskola most készülő múzeumát  gyarapítják. Azokat a kéziratokat is közkinccsé tették Jocó bácsi gyermekei, dr. Margócsy Klára és dr. Margócsy István, amelyek nem kerültek közgyűjteményekbe. A 10 évvel ezelőtt kiadott, Vedd szívessen csekély iratomat című, a 19. században élt elődök naplóit és írásait tartalmazó kötet után megjelenhetett a Család a háborúban című könyv, amelyben az 1944-1947 közötti időszak villan fel.  Jocó bácsi hadifogságának idejéről a naplója, a téma ihlette szépirodalmi munkája, illetve felesége visszaemlékezése, Nyíregyháza háborús időszakáról pedig édesanyja naplója rajzol hű képet. A családtagokra a gyerekek emlékeztek. A beszélgetést Galambos Sándor vezette. A levéltár legújabb kiadványaként nemrég megjelent, az intézményben 1000 Ft-os áron kapható kötetet Kujbusné Mecsei Éva ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Galéria

Sajtó: