Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2014.
aug.
27.

A Múltról mindenkinek sorozat keretében 2014. augusztus 26-án Levéltárunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesülettel együttműködve helytörténeti szakmai napot rendezett.

Galéria

A délelőtt folyamán gyakorló pedagógusok és közgyűjteményi munkatársak osztották meg tapasztalataikat a helytörténet oktatásáról.  Kujbusné Mecsei Éva igazgató a levéltár által ajánlott foglalkozásokat és lehetőségeket bemutatva a közös munkára vonatkozó felvetéseket, kérdéseket is megfogalmazott. Mohácsi Endre osztályvezető a Jósa András Múzeum széles körű pedagógiai tevékenységéről szólt. Maleczki Péterné, az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola tanára a másfél évtizedes, levéltárral megvalósított programokból villantott fel emlékezetes pillanatokat, megosztva az együttműködés gyakorlati megvalósításának tapasztalatait is. Győri Izabella, a Vasvári Pál Gimnázium tanára két helytörténeti programjukra irányította rá a figyelmet: a városnap alkalmából rendezett városismereti sétára - aminek lehet majd kiinduló- vagy zárópontja az iratok megismerése céljából a levéltár -, illetve a holokauszt-hétre. A helytörténet szemléletformáló erejét, a lokálpatriotizmust illusztrálta a gimnáziumuk újságjának egyik sportrovatban megjelent cikkével, ahol a Nyíregyháza-Debrecen mérkőzés hevében elhangzó tirpákozás kapcsán megjegyzi a vasváris diákújságíró, hogy bizonyára nem tudják a debreceniek, hogy ezzel nem leszólják a helybelieket, hanem inkább dícsérik, hiszen a tirpákok a 18. század közepén betelepült evangélikus szlovákok utódai, akik kemény munkával, hittel és kitartással építették fel ezt a várost. Szilágyi László, a Zrínyi Ilona Gimnázium tanára az NKA támogatással készült e-learninges, honlapunkon elérhető tananyagok órai használatáról, a továbblépés lehetőségeiről szólt. Bemutatta a gimnáziumukban működő Arany János Tehetséggondozó Kollégium programját, munkáját, képekkel is illusztrálva, hogy milyen módon próbálják a gyerekekkel közvetlenül és közvetetten is megismertetni a megye történetét és a megyében élt jelentős személyiségeket. E célból kiállítás is készült, aminek részét képezik a levéltár korábbi kiállításainak az anyagai is. Az együttműködés további lehetőségeit mérlegelve a legfontosabbnak azt tartotta, hogy a helytörténetet kutató diákok találkozhassanak és dolgozataikat megismertethessék az érdeklődőkkel. Ehhez ajánl majd helyet és alkalmat a levéltár, illetve publikálási lehetőséget honlapján a Diákoknak link alatt.  Ezt követően a Bánszki Hajnalka igazgatóhelyettes által vezetett beszélgetésben Sallai József, a Nyíregyházi Főiskola történelem szakos hallgatóit évtizedeken át helytörténetre oktató tanára az élményszerű helytörténetoktatásra hívta fel a figyelmet. Lucza János, a kemecsei iskola nyugalmazott igazgatója a helytörténet szemléletformáló erejét hangsúlyozta. Tóth László, Nyíregyháza Életmű-díjasa, aki hosszú éveket töltött a közművelődésben a közgyűjtemények szerepét az emberközpontú történelemoktatás segítésében látja.    

Az érdeklődő pedagógusok nagy száma és a velünk megosztott tanári tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek igénylik saját lakóhelyük és közösségük múltjának mélyebb megismerését és ebben igény van a közgyűjteményi foglalkozásokra, kiadványokra és az oktatást is segítő adatbázisokra, internetes megjelenésre.

Délután, az érdeklődők Szabó Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület elnökének köszöntő beszédét követően a legújabb helytörténeti kiadványokat ismerhették meg a szerzők és szerkesztők alábbi könyvajánlóin keresztül. (Az egyes könyvajánlók elérhetőek a címre kattintva.) A kötetetek szakkönyvtárunkban elérhetőek.

  • Történelmi és kulturális kalauzok. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága és a Muzeul Judeţean Satu Mare közös kiadványai. Istvánovits Eszter, a Jósa András Múzeum tudományos titkára, régész, a Patrimonium 1 és 2 projekt munkatársa mutatta be a 26 kötetet, amelynek kisebb része a mai Magyarország, nagyobb része pedig Románia területén fekvő települések rendkívül érdekes történetének látványos megjelenítései. Az informatív, olvasóbarát könyveket a múzeum honlapján már lehet lapozgatni, olvasgatni.   
  • Nagyhalász krónikája. (Szerk. Csonka Ottó, Istvánovits Eszter) Nagyhalász, 2013. A tanulmánykötet alapját képező helytörténeti konferenciákról és a  könyv létrejöttéről, a megjelent írásokról is beszélt Csonka Ottó szerkesztő.
  • Bakajsza András: „Ezüst-kék végtelen” Ölbey Irén költészete. Fényeslitke, 2010. és uő: Szülőfalum, Fényeslitke. Fényeslitke, 2013. c. kötetei mellett a Szépíróink Dr. Béresért és cseppjeiért 2003-ban megjelent munkáról is szólt a szerző. 
  • Tuzsér és a Lónyayak. (Szerk. Klicsu Ferenc) Tuzsér, 2012. és „Megjártuk a Hadak útját...” avagy tuzsériak a Magyar Királyi Honvédség kötelékében 1938–1945 között (Szerk. Klicsu Ferenc) Tuzsér, 2014. A tuzséri konferencia anyagát megjelentető tanulmánykötetről, valamint a 2. világháborúban harcoló tuzsériakkal kapcsolatos emlékek összegyűjtésének motivációiról és a széles körű segítségről szólt a szerkesztő.
  • Ragányné Kosztig Csilla: Emléktöredékek Kisvárda és Nyírkarász zsidóságának életéből. Nyírkarász, 2012. A kötetet, amelynek alapját az oral history-gyűjtése képezi, a szerző ajánlotta a hallgatóság figyelmébe.
  • Néző István: Kisvárda és környéke zsidóságának története. Kisvárda, 2014. A szerző régóta kutatja a város és környéke, ill. azon belül a zsidóság múltját. A pályázati finanszírozással megjelent legújabb könyvének kapcsán beszámolt a kutatásáról, valamint megosztotta a hallgatósággal az áldozatok beazonosításának problematikáját is.
  • Örökségünk Varjúlapos. (Szerk. Dankó Mihály) Nyírtelek, 2014. A füzet annak a sorozatnak az új darabja, amelyben már megismerhetjük Dankó bokor történetét is, mondta a  Nyírtelek múltját bemutató kötetről is szóló szerkesztő, Dankó Mihály. 
  • Sóstóhegy. Nyíregyháza városnegyede. (Szerk. Sallai József) Nyíregyháza, 2014. A Szabó Lőrinc Tücsökzenéje révén is ismertté vált városrész történetét, kulturális, egyházi életét, egyesületi munkáját átfogó, bemutató, régi határneveit és távlati terveit is ismertető tanulmányokat magába foglaló könyvet a szerkesztő, Sallai József mutatta be.
  • Henzselné Danku Erzsébet: Már csak emlék. Nyíregyháza, 2014. A levéltárban régóta kutató, a forrásokat emlékei kiegészítéseként és igazolásaként felhasználó szerző a nemrég megjelent munkát a várostörténeti ismeretek bővítéséhez ajánlja, hiszen az általa leírt utcák, házak ma már lebontásra kerültek vagy annyira átépültek, átalakultak, hogy nyoma sincs a néhány évtizeddel ezelőtti városképnek.

 

Hírek a szakmai napról:

Retro Rádió

Kárpátalja Ma

Nyíregyházi Televízió

 Utolsó frissítés: 2021.01.22. péntek, 08:29