Tisztelt Ügyfelünk! A hadigondozással kapcsolatos kérelméhez szükséges adatlap a linkre kattintva tölthető le, vagy a jobb oldali menüben a 'Kutató- és ügyfélszolgálat / Ügyfélszolgálat' linkje alatt az oldal alján is megtalálható. További tájékoztatáshoz kattintson >>> ide <<< .
Hadigondozási jegyzőkönyv
Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2014.
márc.
19.

A cigány holokauszt feltáratlan volta miatt szinte ismeretlen, pedig a Magyarországon élt cigányok közül is sokan váltak áldozattá. Augusztusban rendelték el a cigány munkásszázadok felállítását, de a kontingenseket teljesen nem töltötték fel. A cigányok összegyűjtése a kisvárdai gyűjtőtáborba tervszerűen történt 1944. szeptembertől október 31-ig, amíg a szovjet csapatok el nem foglalják Kisvárdát. Egy 1957-ben keletkezett dokumentum alapján a szovjet és román csapatok 1944. november 1-én számolták fel a kisvárdai gettót, ahonnan 27 nyírmadai és 1 eperjeskei lakost szabadítottak ki. Nekik szerencséjük volt, de vajon hány sorstársuknak nem adatott ez meg? Emlékezzünk rájuk kegyelettel!

Rostás Zoltán
nyugdíjas levéltárosUtolsó frissítés: 2019.01.23. szerda, 14:06