Holokauszt

Szabolcs,Szatmár,Bereg megyékben


Holokauszt

A holokauszt 70. évfordulóján emlékezünk azokra a zsidó honfitársainkra, akiket Szabolcsból, Szatmárból, Beregből hurcoltak el és nem élték túl a megpróbáltatásokat. Együtt érzünk mindazokkal, akiknek lelkén mély sebeket ütöttek a borzalmak, akik nem térhettek vissza soha többé szülőföldjükre, lakóhelyükre, akik elvesztették szeretteiket.

Az emlékek megőrzéséhez, a múlt megismeréséhez nélkülözhetetlen források közzétételével szeretnénk hozzájárulni. A Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév 2014. pályázata által támogatott adatbázisunk több részből áll.

A Memento link virtuális emlékoszlop. A dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök védnökségével, valamint a Nyíregyházi Zsidó Hitközség támogatásával összeállított jegyzékhez a települések nyújtottak segítséget. A térképen piktogrammal jelölt helyek listájában a holttá nyilváníttatott és a halotti anyakönyvekbe bejegyzettek olvashatóak. A névsor a jövőben remélhetőleg további településekkel bővül majd.

A zsidó emlékek gyűjteményében szabolcsi temetők, zsinagógák és üzletek képei találhatóak.

A forrásválogatásban igyekeztünk közreadni azokat az iratokat, amelyek bemutatják a szűkebb régió zsidóságának életét és az 1944-es eseményeket. Levéltárunk fondjai mellett közlünk iratot a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és Hajdú-Bihar Megyei Levéltára anyagából, valamint a Kárpátaljai Állami Levéltár dokumentumaiból is. A kutatás folytatódik, így újabb és újabb forrásokkal gazdagodik majd a válogatás.

A zsidóság múltjának és a holokauszt történetének mind szélesebb körű megismeréséhez szeretnénk hozzájárulni könyv- és linkajánlónkkal, valamint azzal a levéltári szakkönyvtárunkban megtalálható könyvekről készített bibliográfiával is, amely a könyvészeti leíráson túl teljes terjedelmében olvashatóvá teszi a közreadható munkákat, vagy megadja a könyvismertetők elérhetőségeit.

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség honlapján folyamatosan bővül a lista a legújabb kutatási eredményekkel.

Adatbázisunk bővítéséhez minden információt köszönettel fogadunk!

 

Az adatbázist készítette: Vegera József
Szerkesztő: Kujbusné Mecsei Éva
Bibliográfia és könyvajánló: Kocsis György
Munkatársak: Czapárné Helmeczi Alíz, Hartai-Benda Erika, Smid Zoltán, Veres István Zsoltné

 

     Utolsó frissítés: 2021.10.20. szerda, 14:09