Az első világháború a Vasvári Pál Gimnázium diákjaival

Kedves Diákok!

Ha a történelmet nem csak tanulni, hanem érteni és kedvelni is akarjátok, ha az első világháború érdekel benneteket, akkor kattintsatok az alábbi linkre és fedezzétek fel a múlt sokszínűségét a Vasvári Pál Gimnázium diákjaival!

http://www.nyhvpg.hu/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=39 

Historieblogs

A különféle intézményi (közgyűjteményi, tanszéki, kutatóintézeti) honlapok és adatbázisok, a naponta frissülő online történelmi magazinok mellett számos blog gazdagítja a neten elérhető kutatásban, oktatásban, tanulásban jól hasznosítható oldalak számát.

Töriblogok

A különféle intézményi (közgyűjteményi, tanszéki, kutatóintézeti) honlapok és adatbázisok, a naponta frissülő online történelmi magazinok mellett számos blog gazdagítja a neten elérhető kutatásban, oktatásban, tanulásban jól hasznosítható oldalak számát.

Europeana – think culture

 

Az Europeana projekt célkitűzése, hogy a különösen értékes, inspiráló és gazdag európai kulturális örökség az interneten böngészhető legyen. Mindez többféle célt szolgál, amelyet négy fogalomban foglaltak össze.

Kattintson EME honlapra!

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) az erdélyi tudományos és irodalmi élet fellendítésére alakult egyesület. Története messzire nyúlik vissza, hiszen egy erdélyi tudós társaság létrehozását elsőként Bod Péter vetette fel 1760-ban.

Folyóirat-ajánló


Megjelent az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltára online folyóiratának, a Betekintőnek a 2012/4. száma

A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR ORSZÁGOS LEVÉLTÁRÁNAK ADATBÁZISAI

A középkori és koraújkori történelemmel foglalkozó szakemberek, de az okleveleket és címeres nemes leveleket is „forgató” családkutatók számára is már régen megszokott, hogy a kért levéltári anyagot elsősorban fotón tekinthetik meg. Eddig a fotók megtekintéséért is el kellett a levéltárba menni, esetenként több órát is utazva, hogy ott a jelzetet kikeresve a kérő- és kísérőlapokat kitölteni, majd várni az irat előkészítésére. Ismerve az elvárásokat és kihasználva a technika adta lehetőségeket, néhány éve nagyszabású digitalizálási projektbe kezdtek a levéltárak.A levéltári honlapok létrejötte óta lehetett egy-két iratot viszontlátni számítógépen is, de mára komplett adatbázisok készültek el. Nemcsak a levéltári anyag állományvédelme szempontjából fontosak és előnyösek, de folyamatosan bővíthetők és javíthatók, az interneten közzétéve pedig akár otthonról is kutathatók.

Szlovákiai Magyar Adatbank

FÓRUM KISEBBSÉGKUTATÓ INTÉZET

A Vörös Postakocsi

XXI. századi Vörös Postakocsi! Tessék! Lássák! Szálljanak be!
A folyóirat legújabb számát a  2009. decemberi nyilvános bemutatón kollégánk ismertette.

Kattintson a nava.hu-ra!

Hallott már a digitális archívumról?  Ha nem, akkor kattinson rá a nava.hu-ra!

 Utolsó frissítés: 2018.02.19. hétfő, 14:42