Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2020.
jún.
16.

Oklevelek és címereslevelek

HU_MNL_SZSZBML_XV_0024_0001_arma.jpg

Örömmel tájékoztatjuk a családkutatókat és a térségünk múltja iránt érdeklődőket, hogy megyéink nemes családjaira vonatkozóan sok érdekes adatot találhatnak a Magyar Nemzeti Levéltár legújabb címeres nemeslevél adatbázisában.

 

2021.
febr.
9.

Kutass Online 5. – Szatmár vármegye

Szatmár vármegye iratanyaga levéltárunk egyik törzsanyagát képezi. Napjainkban a történeti Szatmár vármegye túlnyomó része határainkon túl helyezkedik el, viszont múltja a régió és az egész ország múltjának elválaszthatatlan része. Ebben a bejegyzésünkben a levéltárunkban található, Szatmár vármegyére vonatkozó levéltári forrásokat és a nálunk zajló, ezekkel kapcsolatos történettudományi kutatómunkák eredményeiként napvilágot látott önálló köteteket és tanulmányokat szeretnénk kutatásra ajánlani.

2020.
máj.
4.

Kutass Online 3.

Tematikus ajánlónk következő részében Szabolcs vármegye 19-20. századi kulturális életéhez ajánlunk néhány online is elérhető forrást és szakirodalmat.

2018.
jan.
3.

Az első világháború a Vasvári Pál Gimnázium diákjaival

Kedves Diákok!

Ha a történelmet nem csak tanulni, hanem érteni és kedvelni is akarjátok, ha az első világháború érdekel benneteket, akkor kattintsatok az alábbi linkre és fedezzétek fel a múlt sokszínűségét a Vasvári Pál Gimnázium diákjaival!

http://www.nyhvpg.hu/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=39 

2016.
máj.
4.

Historieblogs

A különféle intézményi (közgyűjteményi, tanszéki, kutatóintézeti) honlapok és adatbázisok, a naponta frissülő online történelmi magazinok mellett számos blog gazdagítja a neten elérhető kutatásban, oktatásban, tanulásban jól hasznosítható oldalak számát.

2016.
jan.
25.

Töriblogok

A különféle intézményi (közgyűjteményi, tanszéki, kutatóintézeti) honlapok és adatbázisok, a naponta frissülő online történelmi magazinok mellett számos blog gazdagítja a neten elérhető kutatásban, oktatásban, tanulásban jól hasznosítható oldalak számát.

2013.
szep.
30.

Europeana – think culture

 

Az Europeana projekt célkitűzése, hogy a különösen értékes, inspiráló és gazdag európai kulturális örökség az interneten böngészhető legyen. Mindez többféle célt szolgál, amelyet négy fogalomban foglaltak össze.

2013.
máj.
24.

Kattintson EME honlapra!

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) az erdélyi tudományos és irodalmi élet fellendítésére alakult egyesület. Története messzire nyúlik vissza, hiszen egy erdélyi tudós társaság létrehozását elsőként Bod Péter vetette fel 1760-ban.

2013.
febr.
15.

Folyóirat-ajánló


Megjelent az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltára online folyóiratának, a Betekintőnek a 2012/4. száma

2013.
jan.
6.

A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR ORSZÁGOS LEVÉLTÁRÁNAK ADATBÁZISAI

A középkori és koraújkori történelemmel foglalkozó szakemberek, de az okleveleket és címeres nemes leveleket is „forgató” családkutatók számára is már régen megszokott, hogy a kért levéltári anyagot elsősorban fotón tekinthetik meg. Eddig a fotók megtekintéséért is el kellett a levéltárba menni, esetenként több órát is utazva, hogy ott a jelzetet kikeresve a kérő- és kísérőlapokat kitölteni, majd várni az irat előkészítésére. Ismerve az elvárásokat és kihasználva a technika adta lehetőségeket, néhány éve nagyszabású digitalizálási projektbe kezdtek a levéltárak.A levéltári honlapok létrejötte óta lehetett egy-két iratot viszontlátni számítógépen is, de mára komplett adatbázisok készültek el. Nemcsak a levéltári anyag állományvédelme szempontjából fontosak és előnyösek, de folyamatosan bővíthetők és javíthatók, az interneten közzétéve pedig akár otthonról is kutathatók.