Ismerkedés a levéltárral

A Nyíregyházi Egyetemről Gulyás László Szabolcs első éves történész hallgatói ismerkedtek a nemzet emlékezetének tartott levéltárral.   

Reformáció MNL - országos projektzáró

2018. október 30-án a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára  Bécsi kapu tér 2-4. sz. alatti gyönyörű épületének kiállítótermében ünnepélyesen záródott az a sikeres projekt, amelyben közel 300 levéltáros éveken át kutatta a reformáció forrásait és tette közkinccsé a feltárt információkat  digitálisan, könyvként, valamint felnőtteknek és gyereknek szervezett rendezvényeken, vetélkedőkön (http://reformacio.mnl.gov.hu/).

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük mindazoknak, akik kolléganőnket,

Henzsel Ágota főlevéltárost

utolsó útjára kísérték, sírjára virágot küldtek,

részvétüket nyilvánították és

osztoztak a család, valamint a munkatársak gyászában.

 

 

Forrásaink a reformációról – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Reformáció MNL projekt keretében, a Forrásaink a reformációról kiadványsorozat tagintézményi köteteként megjelent az MNL SzSzBML forráskiadványa is.

Könyvbemutató az evangélikus templomban

2018. október 20-án a nyíregyházi evangélikus gyülekezet csendes napján ismerhették meg az érdeklődők az egyházközség és a levéltár közös kiadásában megjelent Történetkönyvet és Susztek Sámuel tanító naplóját.

1956 online

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve szíves figyelmükbe ajánljuk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága perek56.hu oldalát, amely az 1956-os megtorlás során kivégzettek pereinek adatbázisát tartalmazza.

Hársfalvi Péter-emléknap

Dr. Hársfalvi Péter volt levéltár-igazgatóra és főiskolai tanárra emlékeztek születésének 90. évfordulóján szülőfalujában, Ófehértón. A 2018. október 11-ei ünnepség keretében felavatták a róla elnevezett téren állított emlékoszlopot, és bemutatták a község történetét összefoglaló kötetet, amelyben megjelent három levéltáros, Galambos Sándor, Henzsel Ágota és Kujbusné Mecsei Éva írása is.

Könyvajánló kiállítás

Kamarakiállításunkat ajánljuk mindazok figyelmébe, akik érdeklődnek a Nagy Háború iránt. Tárlóinkban a legújabb szakirodalom mellett dr. Vraukó Tamás, dr. Bene János és Gottfried Barna gyűjteményéből érdekes, régi és ritka köteteket is bemutatunk. 

GalériaUtolsó frissítés: 2018.11.12. hétfő, 21:27
Tartalom átvétel