2014.
szep.
22.

Új adatbázis

A 21. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napokon mutattuk be a Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév 2014. pályázat támogatásával készített új adatbázisunkat, amely források, képek, valamint a szakirodalom segítségével enged bepillantást a szűkebb régió zsidóságának életébe, a holokauszt eseményeibe. Az adatbázis folyamatosan bővül. Minden új információt köszönettel fogadunk.

Az adatbázis elérhetősége: www.szabarchiv.hu/memento

2014.
szep.
20.

Jogtörténeti konferencia Debrecenben

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának néhány munkatársa egy példaértékű tudományos teamben munkálkodik már hosszabb ideje. Kutatásuk eredményeit osztották meg szeptember 17-én a Debreceni Törvényszék dísztermében.

2014.
szep.
16.

Nemzetközi Levéltári Napok

2014. szeptember 18-19-én kerülnek megrendezésre a XXI. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napok. A tudományos konferencia kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Meghívó

2014.
szep.
14.

Közművelődési kerekasztal

A Magyar Nemzeti Levéltár 2014. szeptember 11-12-re tapasztalatcserére és beszélgetésre hívta a közművelődéssel, levéltár-pedagógiával foglalkozó kollégákat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba. A két napos rendezvényen a mintául szolgálható múzeumpedagógiai programok mellett bepillantást kaphattak az érdeklődők néhány levéltár közművelődési munkájába és megvitatták az MNL koncepcióját is.    

2014.
szep.
4.

Múltidéző séta

Az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolából Maleczki Péterné diákjai városismereti sétájukon a köztéri alkotások, a centrumban álló épületek és a levéltárban őrzött iratok révén pillantottak vissza Nyíregyháza 1753-as újratelepítése óta eltelt évszázadaira.

Galéria

2014.
jún.
30.

Anyakönyvi kutatás

Tisztelt Kutatóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy 2014. július 1-jén hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, amely jogszabályi változást eredményez a levéltárakban őrzött állami anyakönyvek kutathatóságát illetően.

2013.
dec.
2.

Hadifogoly

Tóth Klárától kaptuk ajándékba ezt a lapot, amelyre nagyapja, Tóth Ferenc, egykori első világháborús hadifogoly rajzolta le az orosz hadifogolytáborban emelt emlékművet. Kérjük, hogy aki bármilyen információt tud az építményről, legyen segítségünkre!

2013.
máj.
2.

Könyvajánló

Szakkönyvtárunkból a világháborúkban elesett hősökre emlékezőknek az alábbi könyveket ajánljuk:

I. világháború

2013.
ápr.
9.

Ki ismeri?

Köszönetet mondunk a nyírbátori Petrohán Béláné Szabó Erzsébetnek, aki olvasva felhívásunkat  érdekes dokumentumokat és a mellékelt fotót adományozta levéltárunknak.Utolsó frissítés: 2014.09.22. hétfő, 20:14
Tartalom átvétel