2015.
márc.
19.

Érdekes kutatások, izgalmas könyvek

Március 30-án 13 órától Csiffáry Gabriella lesz az Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből című sorozatunk vendége.

Meghívó

2015.
márc.
19.

Levéltárlátogatás

 

2015. március 16-án az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 7. osztályos diákjai látogattak el intézményünkbe.

Galéria

2015.
márc.
18.

Köszönet az ajándékozóknak!

Az év első hónapjaiban értékes tételekkel gazdagodott levéltárunk gyűjteménye.

2015.
márc.
17.

Málenkij robot

A hónap végéig tekinthető meg levéltárunk földszintjén a Málenkij robot című kiállítás. Azoknak, akiknek nem áll módjukban személyesen megtekinteni a tárlatot, ajánljuk szíves figyelmébe az online olvasható tablókat.

Galéria

2015.
márc.
12.

Álláspályázat

A Magyar Nemzeti Levéltár a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára levéltári kezelő munkakör betöltésére.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4400 Nyíregyháza, Széchenyi utca 4.

2015.
márc.
10.

Egy domináns fejedelemasszony

A most induló Domináns nők a történelemben sorozatunkban a nőnaphoz kapcsolódóan március 9-én egy rendkívüli nőről, a 17. században élt Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszonyról hallhattak előadást a levéltárba látogatók.
A rendezvény nyitányaként régi kutatónk és helytörténeti pályázatunk örökös elnöke, dr. Sallai József és kollégánk, Andrikó Gergely köszöntötte a jelenlévő hölgyeket, majd a levéltár férfi munkatársai jelképes ajándékot nyújtottak át a hölgyvendégeknek. Ezt követően Nagy Dóra levéltáros mutatta be Bornemissza Annát, aki I. Apafi Mihály feleségeként 1661-től 1688-ban bekövetkezett haláláig volt Erdély első asszonya. A klasszikus női szerepeken (feleség, anya) túl gyógyító nagyasszonyként és patrónaként is tevékenykedett. Erdély fejedelemasszonyaként nemcsak a reprezentáció volt a feladata, de az ő kezében összpontosult a gazdaság, az udvartartás irányítása, valamint a közügyekből és a diplomáciai munkából is aktívan kivette a részét.
 
2015.
márc.
3.

Helytörténetírás Kárpátalján

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány köréből című sorozatunkban kárpátaljai történetírókat mutattunk be. A 2015. február 27-i rendezvényen a 70 évvel ezelőtt elhurcoltaknak emléket állító „Málenkij robot” c. kiállítást Bocskor Andrea EP képviselő és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke nyitotta meg. A 14 tabló által felelevenített eseményekről Molnár D. Erzsébet, a főiskola tanára szólt. Ezt követően a kárpátaljai magyar történetkutatásról a főiskola két oktatójával, Csatáry Györggyel és Molnár D. Erzsébettel, a Lehoczky Tivadar Intézet kutatóival beszélgetett Galambos Sándor főlevéltáros.

Brüsszel és Budapest után Nyíregyházán a levéltárban munkaidőben ingyenesen látogatható a kiállítás március közepéig.

 

 

2015.
febr.
27.

TIOP-MNL-projekt zárás

Az MNL SZSZBML 2015. február 25-én tartotta a projektzáró házi ünnepségét.

Galéria

A SZON.HU híre

2015.
febr.
4.

Az Év Levéltári Kiadványa

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által 2014-ben alapított "Az Év Levéltári Kiadványa" szakmai pályázaton levéltári adatbázisok kategóriában 2. helyezett lett Holokauszt Szabolcs, Szatmár és Bereg megyékben című adatbázisunk.  
2014.
jún.
30.

Anyakönyvi kutatás

Tisztelt Kutatóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy 2014. július 1-jén hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, amely jogszabályi változást eredményez a levéltárakban őrzött állami anyakönyvek kutathatóságát illetően.Utolsó frissítés: 2015.03.26. csütörtök, 14:39
Tartalom átvétel