Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2021.
ápr.
14.

Újranyitás

Tisztelt Kutatóink!

Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy kutatótermünk 2021. április 20-ától (keddtől) újra az ez évben megszokott rend szerint várja az érdeklődőket.

 

2021.
ápr.
12.

Ébredési mozgalmak Nyíregyházán

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből
című sorozatunkban

Bánszki Hajnalka

főlevéltáros, igazgatóhelyettes

Ébredési mozgalmak a nyíregyházi evangélikus gyülekezetben a 20. század első felében című, 22. Évkönyvünkben hamarosan megjelenő tanulmányát mutatja be.

2021.
ápr.
5.

In memoriam Margócsy József

Takács Tibor történész (ÁBTL) különleges történetet megosztó előadásával emlékezünk születésének 102. évfordulóján dr. Margócsy József irodalomtörténészre, tanárra, a helyi főiskola főigazgatójára, levéltárunk nyugdíjas helytörténeti szaktanácsadójára. Az előadás április 8-tól Facebook-oldalunkon érhető el.

Ajánló

2021.
márc.
19.

Hetedíziglen - Érdekességek a Báthoryakról

A családtörténeti előadások folytatásaként a Kutatói Kerekasztal keretében Berki Anna, az ELTE doktorjelöltje arra az érdekes kérdésre ad választ, hogy vajon ott volt-e Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem unokatestvére 1596 júliusában tartott esküvőjén és az azt követő egyhetes vigasságon.

Az előadás 2021. március 25-től Facebook-oldalunkon tekinthető meg.

Meghívó

2021.
márc.
11.

Járványtörténelem

Legújabb valós és virtuális kiállításunk a múlt nagy járványait mutatja be. Leginkább Szabolcs és Szatmár vármegye 18–20. századi forrásaiból válogattunk, de országos vonatkozású adatokat is találhatnak az érdeklődők a jegyzőkönyvi bejegyzésekben, táblázatos kimutatásokban, orvosi utasításokban, levelezésekben és rendelkezésekben.

Kiállításvezetőként ajánljuk szíves figyelmükbe Garas Norbert és Szemán László járványtörténelmet áttekintő írását is.

Ajánló

2021.
márc.
10.

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezünk

 

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legjelentősebb fordulópontja. Az eseményekre minden év március 15-én emlékezünk. Ebből az alkalomból egykori és jelenlegi kollégáink munkáiból készítettünk egy kis összeállítást.

2021.
márc.
5.

A kutató- és ügyfélszolgálat zárva

 
Tisztelt Kutatóink, Ügyfeleink!
Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy kutató- és ügyfélszolgálatunk határozatlan ideig zárva tart.
Telefonon és elektronikus úton továbbra is kereshetnek bennünket.
Megértésüket köszönjük!
2021.
febr.
9.

Virtuális séta a görögkatolikus levéltárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen projektjének keretében 2020-ban indítottunk kurzust a családkutatók számára. Ennek keretében az elődök feltárásában nélkülözhetetlen iratok megismerését követően most a helyi forrásőrző intézmények megismerését ajánljuk figyelmükbe. A pandémia miatt a személyes látogatás helyett virtuális sétát ajánlunk. 

Ajánló

2021.
febr.
9.

Kutass Online 5. – Szatmár vármegye

Szatmár vármegye iratanyaga levéltárunk egyik törzsanyagát képezi. Napjainkban a történeti Szatmár vármegye túlnyomó része határainkon túl helyezkedik el, viszont múltja a régió és az egész ország múltjának elválaszthatatlan része. Ebben a bejegyzésünkben a levéltárunkban található, Szatmár vármegyére vonatkozó levéltári forrásokat és a nálunk zajló, ezekkel kapcsolatos történettudományi kutatómunkák eredményeiként napvilágot látott önálló köteteket és tanulmányokat szeretnénk kutatásra ajánlani.

2020.
dec.
8.

Helytörténet ajándékba - nemcsak nyírbogdányiaknak

Az ünnepek közeledtével gyakran elgondolkodunk, hogy milyen különlegességgel lephetnénk meg szeretteinket. Ajánljuk szíves figyelmükbe azokat a helytörténeti munkákat, amelyet biztosan szívesen lapoznak a helybeliek, az elszármazottak, de azok is, akik érdeklődnek a mikrotörténet iránt. Az értékes településtörténetek közül most a Nyírbogdány 800 éves történetét átfogó könyvet mutatjuk be.Utolsó frissítés: 2021.04.21. szerda, 11:11
Tartalom átvétel