2015.
aug.
25.

300 éves a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtára biztosított helyet Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből sorozatunk 2015. augusztus 24-i rendezvényének, amelyen a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely 300 éves évfordulója alkalmából a görögkatolikus történeti emlékekről tudhattak meg érdekességeket a résztvevők.

Galéria

2015.
aug.
19.

Petrikovics leszármazottak Nyíregyházán

 

Dr. Petrikovits Kálmán unokáival és barátaival Csehországból érkezett Nyíregyházára felkutatni őseit és fejet hajtani a városalapítóként tisztelt Petrikovics János előtt.

2015.
aug.
19.

Születésnapi köszöntő

A levéltár régi munkatársai 90. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötték Gaál Ibolyát, aki a szociális igazgatásból való nyugdíjba vonulását követően 12 évig volt a legszorgalmasabb kutatónk.

2015.
júl.
28.

Helytörténeti pályázat – már csak néhány nap!

 

 

Szeretnénk felhívni pályázóink figyelmét hamarosan lejáró pályázatunkra.

 

2015.
júl.
28.

Köszönet dr. Dupka Györgynek

 

 

Köszönjük dr. Dupka György kárpátaljai magyarság-kutatónak, hogy a málenkij robottal, a holokauszt beregi áldozataival és további Kárpátalja történetével foglalkozó köteteiből 1-1 példányt szakkönyvtárunknak ajándékozott.

A kötetek borítóit és leírásait ide kattintva elérhetik.

 

2015.
júl.
28.

Az anarcsi Bárókert - Könyvajánló

 

 

 

 

Mi marad meg a múltból? Generációról generációra öröklődő hagyományok, emlékek, iratok, tárgyak, épületek mellett az évszázados fák, bokrok is mesélnek a különböző korokról azoknak, akik értik az üzenetüket.

2015.
júl.
6.

Iratajándékozás

Levéltárunk az elmúlt időszakban több ízben gyarapodott magánszemélyektől kapott ajándékokkal. A napokban a nyíregyházi Bocskay István egy II. Ferdinánd által Szabó (Bige) Ferencnek és Fekete Györgynek 1627-ben adományozott oklevéllel és két 18. századi levéllel gazdagította gyűjteményünket. Az armálist restaurálás után, várhatóan a szeptemberi levéltári napjainkon mutatjuk be, illetve elérhetővé is tesszük majd a címeres levél adatbázisban. 

Bocskay István úrnak köszönjük szépen az ajándékot, az értékes iratok közkinccsé tételét!

2015.
jún.
11.

"Pillantás a múltba" - pályamunkák

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által általános és középiskolás diákok számára meghirdetett "Pillantás a múltba" című pályázatra a következő munkák érkeztek. A pályázóknak gratulálunk!

2015.
márc.
18.

Köszönet az ajándékozóknak!

Az év első hónapjaiban értékes tételekkel gazdagodott levéltárunk gyűjteménye.

2015.
febr.
4.

Az Év Levéltári Kiadványa

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által 2014-ben alapított "Az Év Levéltári Kiadványa" szakmai pályázaton levéltári adatbázisok kategóriában 2. helyezett lett Holokauszt Szabolcs, Szatmár és Bereg megyékben című adatbázisunk.  Utolsó frissítés: 2015.08.26. szerda, 14:10
Tartalom átvétel