2014.
okt.
9.

Futball és állambiztonság a Kádár-korszakban

2014. október 20-án 11 órától Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből című sorozatunk vendége az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történésze, Takács Tibor volt.

Meghívó

2014.
okt.
9.

Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepe

A Bölcsészettudományi Kar alapításának 100. évfordulójára emlékeztek a Debreceni Egyetemen.

2014.
okt.
7.

Csodarabbik emlékhelyei és emlékezői - fotókiállítás

2014. október végéig tekinthető meg levéltárunk földszintjén a kisvárdai Rétközi Múzeum gyűjteményéből Csutkai Csaba fotóművész Csodarabbik emlékhelyei és emlékezői című kiállítása. 
2014.
szep.
22.

Új adatbázis

A 21. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napokon mutattuk be a Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév 2014. pályázat támogatásával készített új adatbázisunkat, amely források, képek, valamint a szakirodalom segítségével enged bepillantást a szűkebb régió zsidóságának életébe, a holokauszt eseményeibe. Az adatbázis folyamatosan bővül. Minden új információt köszönettel fogadunk.

Az adatbázis elérhetősége: www.szabarchiv.hu/memento

2014.
szep.
20.

Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napok

 

2014-ben a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára az idei évfordulók köré építette 21. nemzetközi levéltári napjait, amelyet a megyeháza Bessenyei Nagytermében köszöntött Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, Kozma Péter kormánymegbízott, dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese és Szalipszki Endre, hazánk beregszászi főkonzulja.

Galéria

2014.
szep.
18.

Jogtörténeti konferencia Debrecenben

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának néhány munkatársa egy példaértékű tudományos teamben munkálkodik már hosszabb ideje. Kutatásuk eredményeit osztották meg szeptember 17-én a Debreceni Törvényszék dísztermében.

2014.
szep.
18.

Levéltári nap Szolnokon

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2014. szeptember 17-én immár 17. alkalommal rendezte meg levéltári napját.

2014.
szep.
15.

Levéltári nap Vágsellyén

A háború, amely megváltoztatta a csallóközi és mátyusföldi emberek sorsát címmel rendezett a vágsellyei Pázmány Péter Tudományos Társaság és a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltára első világháborús tematikájú nemzetközi konferenciát , 2014. szeptember 12-én. A konferencia aktualitását a centenárium, illetve az annak kapcsán a vágsellyei levéltárban végzett, a vidék háborús veszteségeit a fennmaradt valamennyi forrás feldolgozásával feltérképezni szándékozó adatbázis építése adta.

2014.
szep.
14.

Közművelődési kerekasztal

A Magyar Nemzeti Levéltár 2014. szeptember 11-12-re tapasztalatcserére és beszélgetésre hívta a közművelődéssel, levéltár-pedagógiával foglalkozó kollégákat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba. A két napos rendezvényen a mintául szolgálható múzeumpedagógiai programok mellett bepillantást kaphattak az érdeklődők néhány levéltár közművelődési munkájába és megvitatták az MNL koncepcióját is.    Utolsó frissítés: 2014.10.22. szerda, 19:16
Tartalom átvétel